Artykuł

mar 13 2011

XBMC - Media center sterowany Androidem

Kiedy w ostatnim czasie poszukiwałem aplikacja na Androida, która umożliwiała by zdalne sterowanie komputerem (chodziło mi o uzyskanie funkcji podobnych do przycisków dodatkowych umieszczonych na klawiaturach multimedialnych), przez przypadek, trafiłem na XBMC. I choć nie było to do końca rozwiązanie, którego do końca szukałem, to w gruncie rzeczy okazało się ono dość interesujące na tyle, że postanowiłem Wam je dziś zaprezentować. A czym właściwie jest XBMC? W jak najprostszym skrócie - całkiem zaawansowanym i darmowym media center:)

Czym konkretnie jest XBMC i co oferuje?

XBMC, jest aplikacją, która pozwala stworzyć z naszego komputera zaawansowany media center. Aplikacja sama w sobie nie wymaga wielkiej konfiguracji i już na starcie, dostarcza następujące funkcjonalności:

• Prognozę pogody
  • Galerię obrazów
  • Odtwarzacz audio
  • Odtwarzacz video
  • Aplikacje dodatkowe
  • Panel ustawień

Szczególnie interesująco prezentują się aplikację dodatkowe, np. czytnik RSS, do którego możemy podpiąć dowolne źródło. Również sam interfejs aplikacji, możliwości konfiguracyjne robią ogromne wrażenie i jak widać na screenach, wszystko to prezentuje się naprawdę efektownie - jak to się często mówi - jeden obraz warty więcej niż 1000 słów:)

Jeszcze jedna informacja, być może dla wielu z Was najważniejsza - aplikacja jest w pełni zlokalizowana:) Polski język, można znaleźć w opcjach.

Pobieranie serwera aplikacji

XBMC, jest aplikacją wieloplatformową, która może być zainstalowana między innymi pod następującymi systemami:

• MAC OS X
  • Windows
  • Linux

Możemy również nagrać specjalną płytę typu LIVE CD.

Wszystkie niezbędne pliki, znajdziemy na stronie producenta. Aplikacja nie wymaga żadnych dodatków do działania, a wszystkie kodeki zostały zawarte w aplikacji. Listę wspieranych kodeków i formatów, możecie znaleźć tutaj.

Konfiguracja serwera

Aby móc sterować naszym komputerem z poziomu Androida, musimy dokonać odpowiedniej konfiguracji serwera. Aby to uczynić, na głównym ekranie wybieramy opcję System, a następnie Sieć i Usługi.

Na naszym ekranie, ukaże się następujące okno:

Z naszego punktu widzenia, najważniejsza jest opcja Sterowanie XBMC poprzez HTTP. Po ustawieniu tej opcji, będziemy mogli również określić port, może to być np. 8080 (tak jak na screenie). Jeśli nie ufamy innym użytkownikom naszej sieci lokalnej, możemy również tutaj ustawić nazwę użytkownika oraz hasło.

Przed przystąpieniem do dalszych kroków, powinniśmy jeszcze sprawdzić, czy żadna inna aplikacja nie korzysta z tego portu oraz czy firewall nie zablokuje naszego połączenia.

Warto również zadbać o to, by nasz komputer uzyskiwał zawsze stały adres IP - możemy to zrobić albo na routerze, albo bezpośrednio w systemie w ustawieniach protokołu TCP/IP.

Instalacja i konfiguracja klienta w Androidzie

Przyszła pora na najważniejszą część tego wpisu, czyli instalację i konfigurację aplikacji na Androida. Aplikację, możemy zainstalować oczywiście z marketu.

Po instalacji aplikacji w telefonie, musimy zdefiniować hosta, czyli lokalizację aplikacji serwerowej. Aby tego dokonać, w głównym menu aplikacji, naciskamy przycisk Menu, a następnie wybieramy opcję Settings. Z kolejnej listy wybieramy opcję Manage XBMC Hosts.

Na następnym ekranie, dodajemy hosta, możemy to zrobić ręcznie, lub skorzystać z Wizarda. Zdecydowanie szybciej będzie zrobić to ręcznie. Jeśli zdecydowaliśmy się na opcję bez użytkownika oraz hasła, to wystarczy że wypełnimy pola instancji, użytkownika oraz hasła, tak jak na screenie:

Jeśli wszystko przebiegnie prawidłowo, to powinniście móc się połączyć i ujrzeć mniej więcej takie menu główne:

Oprócz wyboru konkretnych opcji, takich np. jak wybór piosenki, obrazu, filmu itp., chyba zdecydowanie najbardziej ciekawie prezentuje się tryb pilota (opcja Use as Remote Control), której efekt widoczny jest na screenie:

Tryb pilota pozwala na komfortowe poruszanie się w praktycznie wszystkich obszarach systemu. Miłej zabawy z własnym media center:)

Data ostatniej modyfikacji: 21.02.2013, 22:17.

Podoba Ci się ten wpis? Powiedz o tym innym!

Send to Kindle